KİNOA Nedir? Hiç duydunuzmu ?
Güney Amerikadaki And Dağlarında yetişen ve tarihi İnkalara dayanan kinoa görüntüsü tahıla benzer fakat tahıl değildir. Kinoa pancar ve ıspanak tarzı bitkilere daha yakındır. Güney Amerika halkları tarafından uzun zamandır kullanılan kinoa besin değerinin keşfedilmesi ile birlikte popüler bir gıda olmuştur ve insanlarda kinoa nedir sorusunu uyandırmıştır.
Kinoa Nasa tarafından astronotların besin ihtiyacının giderilmesi için kullanılmıştır. 2013 yılı Birleş Milletler tarafından kinoa yılı ilan edilmiştir.
Kuleönü toprak verim çalışmaları yapıldığını ve olumlu sonuçlar alındığını biliyormuydunuz?
Buğday ve pirince alternatif olan bu ürün Amerika da bol miktarda tüketilse de ülkemizde ismi daha yeni yeni duyulmaya başladı.
GELECEĞİN YÜKSEK BESİN VE GELİR KAYNAĞINA ADAY
Yedibin yıl önce inkalar tarafından yetiştirilen Anavatanı Güney Amerika’nın And Dağları olan ve yüksek besin değerinden dolayı astronot besini olarak da bilinen kinoanın, Kuleönü ovasında süren iki yıllık üretim çalışmalarında olumlu sonuçlar alındı.
Bu konuda bize bilgi veren girişimci Selim Değer şunları söyledi.
“2013 yılında Birleşmiş Milletlerin kinoa yılı ilan etmesiyle ilgimi çeken bu tahılı, iklim şartları, toprak yapısı ve rakımında uygun olduğunu görünce ilimiz sınırlarında uygulamak istedim. İlk yıl, içinde Gönen ovası, bozanönü ovası kuleönü ovalarınıda kapsayan 6 ayrı bölgede küçük deneme sahalarında çifçilerimizinde desteğiyle üretmeye çalıştık ama teknik hatalarımızdan dolayı (erken ekim, derine ekim, seyrek ekim vb.) istediğimiz başarıya ulaşamadık. İkinci yıl Türkiyenin çeşitli bölgelerinde ekim yapan diğer arkadaşlarımızla bir ekip oluşturup, ortak çalışma yapmamız bize zaman kazandırdı. Mimzerle ekime ve biçerdöverle hasata uygun olan bu bitkiyi biz küçük sahalarda denediğimiz için elle, 7 nisanda ekim yaptık. Güneydoğu bölgesinde ekim yapan arkadaşlarımız hasat yapmaya başladı, bizde ilk hasadımızı Ağustos sonu gibi planlıyoruz. Dekardan 200 kg üzerinde ürün alan arkadaşlarımız var. Hiçbir sulama ve ilaçlama yapmadık, yabani ot ve yaprağını delen bir böcek türü dışında olumsuz bir sıkıntıyla karşılaşmadık ve bu iki sorunun çözümüne ulaştık. satış konusunda ise ürünün Türkiyedeki üretim miktarı ihtiyaç miktarının çok altında. Ülkemizde şu an az miktarda üretilen ürün kilosu 6-7 lira civarında tarlada alıcı buluyor, marketlerde ise ürünün kilosu 20-25 lira civarlarında satışı yapılmakta.”
Selim Değer bu konuda hevesli, ekim yapacak çiftçilere verdiği bilgilere ilaveten önemli bir konuda uyarıda bulundu. Amaçları sadece tohum satmak olan bazı kuruluşların verdiği bilgilerin her bölgenin şartlarına tam uymayıp gerçeği çokta yansıtmadığını bu konuyla ilgili çok bilgi kirliliğinin olduğunu belirtti.Ekim yapmayı planlayan çiftçilerin doğru ekim yapmaları için bölgelerinde iyi bir araştırma yapmaları gerekliliğini vurguladı
Kinoa Nedir
Her ne kadar görüntüsü tahıllara benzese de kinoa otsu bir bitkidir ve ıspanakgiller familyasındandır. Besleyici ve etli yaprakları olan kinoanın açan çiçekleri zengin besin kaynağı olan tohumlara dönüşür. Kinoanın yenilen kısmı bu küçük tohumlardır. Kinoa nedir, kinoa nasıl kullanılır ve neden önemlidir?
Buğday ve pirinç dünya nüfusunu besleyen 2 temel tahıl türüdür. Vücudun temel protein ihtiyacını karşılayan besinler buğday ve pirinçtir. Pirinç üretimi için oldukça fazla suya ihtiyaç duyulur. Dünya genelindeki su kaynaklarının azalmasıyla ve küresel ısınmayla birlikte pirinç ve buğday üretimi de azalmıştır. Bundan dolayı alternatif bir gıda olarak her türlü topraklarda üretilebilen, su ve gübre problemi olmayan kinoa gündeme gelmiştir.
Kinoa Tohumu
Kinoa tohumu bitkinin yenilebilen kısmıdır. Küçük görüntüsüne karşılık kinoa tohumları oldukça besleyicidir. Kinoa tohumları temel aminoasitlerin tamamını ve yüksek oranda protein içerir. Bitkisel gıdalar arasında kinoa en yüksek protein içeriğine sahip besindir. Proteini oluşturan temel yapı taşı aminoasitlerdir. İnsan vücudundaki 20 aminoasitten 9’u vücut tarafından üretilemez. Bunlar et,yoğurt, süt gibi hayvansal gıdalardan alınmalıdır. Kinoa bu 9 aminoasitin tamamını içerir. Kinoa’nın içerisinde neredeyse et kadar aminoasit vardır ve kinoa aminoasitlerinin emilimi etten daha fazladır.
kinoa nedir
Ayrıca kinoa tohumu yüksek oranda vitamin, mineral ve lif içerir. Kinoa tohumunda A, B, C, D ve K vitaminleri vardır. Bu zengin içeriğe karşılık kinoa tohumlarında hiç kolesterol yoktur. Bunlar dışında kinoa tohumu magnezyum, demir, çinko, kalsiyum ve fosfor açısından da zengindir. Bu zengin içeriğin insanlar tarafından keşfedilmesiyle kinoa nedir ve kinoa faydaları nelerdir merakı uyanmaya başlamıştır.
Kinoa Faydaları
Birçok farklı gıdadan alınabilen vücut gereksinimlerini tek başına içerisinde barındıran minik kinoa tohumları insan sağlı açısından oldukça faydalıdır. Yaygın olarak bilinen kinoa faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:
-
Kanser oluşumunu engeller.
-
Kalp-damar sağlığını korur.
-
Kemikleri ve dişleri güçlendirir.
-
Yüksek tansiyona iyi gelir.
-
Diyabete iyi gelir.
-
Bahar alerjisine karşı korur.
-
Antioksidandır.
-
Anne sütünü arttırır.
-
Ameliyat sonrası yaraların iyileşmesini hızlandırır.
-
Yaşlanmayı geciktirir.
-
Kansızlığa iyi gelir.
-
Kabızlığa iyi gelmesi bilinen kinoa faydalarıdır.
Kinoa İle Zayıflama
Zengin içeriği ile gündeme gelen kino konusunda en çok sorulan sorulardan biri de kinoa ile zayıflama mümkün müdür? Kinoa ile zayıflamak isteyenler için kinoanın katkıları şu şekilde sıralanabilir.
-
Kinoa yüksek miktarda protein içerir. Tokluk hissi verir ve kolesterolü yükseltmez.
-
Zengin kalsiyum içeriği ile metabolizmayı hızlandırır.
-
Vücutta ödem oluşmasını engeller.
-
Spor ve diyet yapanlara vücuda enerji vererek katkı sağlar.
-
Yine diyet ve spor yapanlarda kas ve kemik sağlığını korur.
-
Diyet yapanlarda kilo aldırmadan vücudun birçok besin ihtiyacını karşılar.
Kuleönü kasabasının tüm bölgelerindemi yoksa batı yönündeki bölgelerdemi yetiştirmeye elverişli.?
Selim değer Hocamızın Yaptığı Çalışma Oduncu Yolu dediğimiz mevkide denendi.
Isparta’da kinoa yetiştiriciliği yapmak istiyorum. Selim Beyle fikir alışverişi yapmak isterim. Benimle irtibata geçebilir mi? Mail: barissevketaykut@gmail.com